matkalyhty.fi

Suomen elokuvan naistähdet 7: S

Elvi Saarnio

Elvi Saarnio (1919 - 2002). - Vain kaksi tuntia (1949). - Teatteriuran lisäksi Saarnio esiintyi 39 suomalaisessa elokuvassa. Hänen muistettavin roolinsa lienee Rosina elokuvassa Putkinotko (1954). Valentin Vaalan elokuvassa Niskavuoren naiset (1958) Saarnio näytteli Serafiina Lundelinia. Elvi Saarnio palkittiin parhaasta naissivuosasta elokuvasta Saariston tyttö (1953) Jussi-palkinnolla.

Sirkka Saarnio
Sirkka Saarnio

Sirkka Saarnio (1941 - 2002). - Saariston tyttö (1953). - Sirkka Saarnio oli kultakauden elokuvamme merkittävimpiä lapsinäyttelijöitä. Hänen elokuviaan ovat ...Ja Helena soittaa (1951) sekä Saariston tyttö (1953). Lisäksi hän oli mukana muun muassa elokuvassa Putkinotko (1954).

Kerttu Salmi

Kerttu Salmi (1901 - 1977). - Punahousut (1939). - Näyttelijä ja teatteriohjaaja Kerttu Salmi nähtiin lukuisissa suomalaisissa elokuvissa, kuten Loviisa – Niskavuoren nuori emäntä sekä Anu ja Mikko. Salmi näytteli yli 40 elokuvassa vuosina 1938–1962. Valkokankaalla hän oli sivuosien tulkitsija, joka näytteli tyypillisesti päähenkilöiden sukulaisia tai palvelusväkeä.

Mirjam Salminen

Mirjam Salminen (1929 -). - Evakko (1956). - Näyttelijä Mirjam Salmisen aviomies oli näyttelijä ja elokuvaohjaaja Ville Salminen. Mirjam Salmisen ensimmäinen elokuvarooli oli miehensä Ville Salmisen elokuvassa Evakko (1956). Sen jälkeen hän oli mukana useissa elokuvissa. Niitä olivat Tapahtui kaukana (1949), Rosvo-Roope (1949), Köyhä laulaja (1950), Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta (1950), Rintamalotta (1956), Anu ja Mikko (1956), Kuriton sukupolvi (1957), Taas tyttö kadoksissa! (1957), Vääpelin kauhu (1957) ja Kulkurin masurkka (1958).

Elina Salo

Elina Salo (1936 -). - Patarouva (1959). - Salo on tehnyt pitkän uran elokuvanäyttelijänä aina 1950-luvulta alkaen nykypäivän kansainvälisiin kuvauksiin asti. Salo on näytellyt kaikkiaan yli 70 elokuvassa, ja sivuroolien ohella hän on tehnyt monia merkittäviäkin osia, niin draamoissa kuin komedioissa.

Gunvor Sandkvist

Gunvor Sandkvist (1923 - 2014). - Sininen viikko (1954). - Suomenruotsalaisen Sandkvistin elokuvatöistä merkittävimpiä on eroottisesti latautunut naispääosa Matti Kassilan Sinisessä viikossa.

Sirkka Sari

Sirkka Sari (1920 - 1939). - Sysmäläinen (1938). - Sirkka Sari oli elokuvanäyttelijä. Hän oli yksi ohjaaja Valentin Vaalan valkokangaslöydöistä. Sarin lupaava ura katkesi tapaturmaiseen kuolemaan vain 19-vuotiaana. Hän ehti näytellä kaikkiaan kolmessa elokuvassa, joista kaikissa hänellä oli naispääosa. - Keskikoulun jälkeen Sirkka oli töissä rohdoskaupassa Viipurin Kaupunginteatterin kupeessa. Teatterin työntekijät olivat kaupan vakioasiakkaita ja ehdottivat Sirkalle tuon tuostakin elokuvanäyttelijäksi pyrkimistä. Karjalaistytöllä ei ollut filmitähtihaaveita ja hän suhtautui teatterilaisten ehdotuksiin huumorilla. Tieto viipurilaisen kemikaliokaupan myyjän kauneudesta kiiri myös elokuvaohjaaja Valentin Vaalan korviin. Vaala oli Viipurissa etsimässä näyttelijöitä suunnitteilla olevaan Niskavuoren naiset -elokuvaansa, mutta kaupunginteatterista ei löytynyt sopivia henkilöitä. Laulaja Thure Bahne kertoi Vaalalle rohdoskaupan kauniista myyjättärestä – Vaala pyysi heti 16-vuotiaan Sirkan koekuvauksiin ja tämä suostui. Taiteilijanimi Sirkka Sari oli niin ikään Vaalan idea. Sari muutti Helsinkiin ja sai kiinnityksen Suomi-Filmin kuukausipalkkaiseksi näyttelijäksi. Hänelle annettiin filmitähdelle sopivat vaatteet, ja hän opetteli puhetekniikkaa ja liikkumista. - Sirkka Sarin kuolema Aulangolla, lähes 30 metrin putoaminen tuhkanpoistouuniin, oli aikansa suuri suru- ja sensaatiouutinen.

Anneli Sauli

Anneli Sauli (1932 - 2022). - Me tulemme taas (1953). - Elokuvanäyttelijänä työskennelleen Saulin ensimmäinen rooli oli nuoren tytön osa elokuvassa Me tulemme taas vuonna 1953, ja läpimurtonsa suureksi tähdeksi hän teki samana vuonna elokuvan Hilja – maitotyttö nimiosassa. Tuolloin Anneli Savolainen alkoi käyttää taiteilijanimeä Anneli Sauli.

Tuulikki Schreck

Tuulikki Schreck (1929 - 2020). - Tottisalmen perillinen (1940). - Tuulikki Schreck oli lapsinäyttelijä. Elokuvassa Sysmäläinen (1938) Schreck näyttelee naispäähenkilöä Britaa tämän lapsuudessa. Aikuista Britaa tulkitsee Sirkka Sari. Rikas tyttö -elokuvassa (1939) Schreckillä on sivuosa Auroora Rantasena. Tuulikki Schreckin merkittävin elokuvaosa oli vuonna 1940 valmistuneessa Orvo Saarikiven ohjaamassa perhe-elokuvassa Tottisalmen perillinen (1940). Siinä hän näyttelee paronin tyttärentytärtä Beataa. Kaikki kolme elokuvaa on tuottanut hänen isänsä Matti Schreck.

Irma Seikkula

Irma Seikkula (1914 - 2001). - Juurakon Hulda (1937). - Puhe­näyttämön ohella Seikkula teki merkittävän uran filmi­tähtenä suomalaisen elokuvan kultakaudella. Hänen tunnetuin roolinsa valkokankaalla oli Juurakon Huldan nimiosa. Valkokankaalla Seikkula nähtiin ennen kaikkea vakavissa osissa, ja hänen roolihahmojensa pääominaisuuksia olivat herkkyys ja aitous. Eräiden arvioiden mukaan Seikkula oli suomalaisista naisnäyttelijöistä se, jonka olemuksessa tiivistyi parhaiten "puhdas filmillisyys".

Sirkka Sipilä

Sirkka Sipilä ja Tauno Palo. - Avioliittoyhtiö (1942).

Sirkka Sipilä

Sirkka Sipilä (1920 - 1964). - Poikamies-pappa (1941). - Sirkka Sipilä oli elokuvanäyttelijä. Hän oli Suomen Filmiteollisuuden filmikoulun kasvatteja ja yksi toisen maailmansodan ajan tunnetuimpia elokuvakomedienneja. Olemukseltaan hän oli hento ja poikatyttömäisen riehakas. Sipilä kuului myös niihin harvoihin vanhan suomalaisen elokuvan näyttelijöihin, joilla ei ollut teatteritaustaa.

Ruth Snellman

Ruth Snellman (1894 - 1976). - Poikani pääkonsuli (1940). - Vuonna 1963 hän sai Jussi-palkinnon parhaasta naispääosasta värielokuvassa Ihana seikkailu.


Ellen Sylvin

Ellen Sylvin (1903 - 1974). - Muurmanin pakolaiset (1927). - Mykkäfilmien sankaritar Ellen Sylvin oli näyttelijä ja tanssija. Kajaanilaisen suurperheen tytär Ellen Sylvin osallistui Filmiaitta-lehden filmitähtikilpailuun jo 1924 mutta ei tullut vielä silloin valituksi. Oscar Lindelöf löysi kuitenkin hänet, ja hän oli Aho Soldan & C:o:n koekuvauksissa. Ensimmäisen kerran Sylvin esiintyi Oscar Tengströmin ohjaamassa elokuvassa Kyllä kaikki selviää vuonna 1926, ja pääosassa hän oli ensimmäisen kerran samana vuonna Uuno Hirvosen komediassa Meren ja lemmen aallot. Sylvin aloitti sitten viisi vuotta kestäneen yhteistyön Suomi-Filmin kanssa esiintyen elokuvissa Muurmanin pakolaiset (1927), Nuori luotsi (1927), Tukkijoella (1928) ja Korkein voitto (1929). Hän oli sen jälkeen vielä pienemmissä rooleissa elokuvissa Kahden tanssin välillä (1930) ja äänielokuvassa Aatamin puvussa... ja vähän Eevankin (1931), jossa hänen ääntään ei kuitenkaan kuultu.

*Kuvat All Rights Reserved. Luvan kuvien käyttöön on antanut: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI).
*Kari Uusitalo: Näyttelijäesittelyt
*Sisko Rytkönen: Näyttelijäesittelyt
*Kalevi Koukkunen: Näyttelijäesittelyt
*Wikipedia: Näyttelijäesittelyt
*Peter von Bagh: Suomalaisen elokuvan uusi kultainen kirja
*Peter von Bagh: Elokuvan historia
*The Internet Movie Database (IMDb)

Naistähdet 1 A-H

Dolly von Alfthan
Siiri Angerkoski
Ritva Arvelo
Asta Backman
Mia Backman
Maaria Eira
Ella Eronen
Helena Futtari
Anneli Haahdenmaa
Tyyne Haarla
Tuija Halonen
Anja Hatakka
Pia Hattara
Regina Heinonen
Hilkka Helinä
Mai-Brit Heljo
Elna Hellman

Filmitähdet Naistähdet 1 A-H.

Naistähdet 2 H-J

Eija Inkeri
Kirsti Hurme
Leena Häkinen
Aune Häme
Riitta Hämäläinen
Birgit Hästesko
Ansa Ikonen
Rauni Ikäheimo
Ruth Johansson
Laila Jokimo
Lea Joutseno
Emmi Jurkka
Mervi Järventaus

Filmitähdet Naistähdet 2 H-J.

Naistähdet 3 K

Marjatta Kallio
Helena Kara
Maija Karhi
Eija Karipää
Anitra Karto
Salli Karuna
Leni Katajakoski
Iris Knape
Martta Kontula
Helena Koskinen
Sointu Kouvo
Heidi Krohn
Mirjami Kuosmanen
Armi Kuusela

Filmitähdet Naistähdet 3 K.

Naistähdet 4 L

Rakel Laakso
Hillevi Lagerstam
Orvokki Lahtinen
Varma Lahtinen
Eine Laine
Lea Lampi
Märta Laurent
Hertta Leistén
Kaisu Leppänen
Helmi Lindelöf
Rakel Linnanheimo
Regina Linnanheimo
Aino Lohikoski
Rauni Luoma
Ghedi Lönnberg

Filmitähdet Naistähdet 4 L.

Naistähdet 5 M-N

Irja Maliniemi
Mirja Mane
Pirkko Mannola
Aino Mantsas
Mailis Marne
Raili Mäki
Nora Mäkinen
Liisa Nevalainen
Senni Nieminen
Assi Nortia
Mirjam Novero
Birgit Nuotio

Filmitähdet Naistähdet 5 M-N.

Naistähdet 6 P-R

Tuulikki Paananen
Eila Pehkonen
Eila Peitsalo
Verna Piponius
Greta Pitkänen
Elina Pohjanpää
Tuulikki Pohjola
Sigrid Precht
Kaija Rahola
Saara Ranin
Elsa Rantalainen
Rauha Rentola
Laila Rihte

Filmitähdet Naistähdet 6 P-R.

Naistähdet 7 S

Elvi Saarnio
Sirkka Saarnio
Kerttu Salmi
Mirjam Salminen
Elina Salo
Gunvor Sandkvist
Sirkka Sari
Anneli Sauli
Tuulikki Schreck
Irma Seikkula
Sirkka Sipilä
Ruth Snellman
Ellen Sylvin

Filmitähdet Naistähdet 7 S.

Naistähdet 8 T-Y

Hanna Taini
Ester Toivonen
Liisa Tuomi
Elsa Turakainen
Tuula Usva
Henny Valjus
Toini Vartiainen
Aija Vilanto
Eeva-Kaarina Volanen
Kyllikki Väre
Emma Väänänen
Sirkka-Liisa Wilen
Anna-Maija Yrjölä

Filmitähdet Naistähdet 8 T-Y.