matkalyhty.fi

Suomen elokuvan naistähdet 5: M-N

Irja Maliniemi

Irja Maliniemi (1902 - 1967), kuvassa vielä tyttönimellään Irja Lindström vuoteen 1932 saakka. - Myrskyluodon kalastaja (1924) - Filosofian tohtori, lehtori ja kielten ja kirjallisuuden tutkija Irja Maliniemi oli näyttelijänä mykkäelokuvissa Rautakylän vanha parooni (1923) ja Myrskyluodon kalastaja (1924).

Mirja Mane

Mirja Mane oik. Mirjami Manelius (1929 - 1974). - Saariston tyttö (1953) - Mane näytteli muutamissa elokuvissa ja oli lisäksi mukana muun muassa Vartiovuoren kesäteatterin monissa tuotannoissa. Mirja Manen rooli elokuvassa Noita palaa elämään oli aikanaan kuohuttava, sillä se sisälsi runsaasti alastonkohtauksia ja kuvausaikanaan suomalaisessa elokuvassa harvinaista alleviivaavaa erotiikkaa. Manen ura elokuvien parissa jäi lyhyeksi, "tähdenlennoksi", kuten kriitikko luonnehtii.

Pirkko Mannola

Pirkko Mannola (1938 -). - Ei se mitään, sanoi Eemeli! (1962) - Pirkko Mannola on iskelmälaulaja ja näyttelijä. Kesällä 1959 alkoi Mannolan elokuvaura Ville Salmisen ohjaamassa musiikkikomediassa Yks' tavallinen Virtanen. Hän on esiintynyt urallaan kymmenissä elokuvissa.

Aino Mantsas

Aino Mantsas (1922 - 1979). - Hilmanpäivät (1954). - Mantsas näytteli kaikkiaan yhdeksässä elokuvassa, tunnetuimpia lienevät postineidin osa Hilmanpäivissä sekä roolit kolmessa mustavalkoisessa Komisario Palmu -elokuvassa 1960-luvun alussa.

Mailis Marne
Mailis Marne

Mailis Marne (1917 - 1995). (Mailis Vaaja, oik. Mailis Laaksonen) - Miehen vankina (1943). - Kaksi kuvaa yllä. Ennen elokuvauraansa Vaaja työskenteli paikannäyttäjänä turkulaisessa elokuvateatterissa sekä esiintyi Turun Ruotsalaisessa Teatterissa. Mailis Vaaja, joka vielä uransa alussa käytti nimeä Mailis Marne, voitti Suomi-Filmin Uutisaitan järjestämän Filmikasvot-kilpailun vuonna 1942. Hän sai pääosan turkulaisen Valo-Filmi-yhtiön pioneerielokuvasta Miehen vankina. Vaaja teki elokuvanäyttelijänä lyhyen mutta ansiokkaan uran, johon kuului sivuosien lisäksi myös pari näkyvämpää roolia muun muassa Valentin Vaalan ja Ilmari Unhon elokuvissa. Uransa tappiollisesta alusta huolimatta Vaaja jatkoi elokuvatyön parissa vuosina 1943–1950, jolloin hänet nähtiin kaikkiaan seitsemässä elokuvassa.

Raili Mäki

Raili Mäki (1932 - 2018). - Riihalan valtias (1956). - Raili Mäki oli ohjaaja Ville Salmisen tähtilöytö elokuvaan Lumikki ja 7 jätkää. 1950-luvulla hän esiintyi muun muassa elokuvissa Kuningas kulkureitten, Alaston malli karkuteillä ja Riihalan valtias. Elokuvanäyttelijän uransa jälkeen Mäki toimi kuvaussihteerinä.

Nora Mäkinen

Nora Mäkinen (1920 - 1984). - Laulu tulipunaisesta kukasta (1938). - Mäkinen oli 1930- ja 1940-lukujen suosituimpia huippumalleja ja mannekiineja Suomessa. Hänen mallinuransa alkoi jo 15-vuotiaana, kun hänet valittiin Miss Heinolaksi. Mäkinen löydettiin filmiin, kun Toivo Särkkä näki hänet Helsingissä pidetyillä uutuusmessuilla ja pyysi koekuvaukseen. Mäkinen teki aluksi pikkuosia SF:n elokuvissa. Hänen merkittävin roolinsa oli Vappu Vuorenkaiku elokuvassa Vihtori ja Klaara (1939). Muita merkittäviä sivuosia olivat ilotytöksi ajautuva piika "Gaselli" elokuvassa Laulu tulipunaisesta kukasta ja poikaystävänsä hylkäävä Elina komediassa Hätävara (1939).

Liisa Nevalainen

Liisa Nevalainen (1916 - 1987). - Vastamyrkky (1945). - Pitkän teatteriuran lisäksi Nevalainen esiintyi 26 elokuvassa vuosina 1934−1962, enimmäkseen pikkuosissa. Nevalaisen ensimmäinen merkittävä filmirooli oli vuoden 1945 elokuvassa Vastamyrkky. Nevalaisella oli myös naispääosa Punaisessa viivassa (1959). Hän teki ehkä tunnetuimman roolinsa elokuvassa Pojat (1962), jossa hän näytteli Jaken äitiä. Vuodesta 1939 kuolemaansa asti Nevalainen oli naimisissa näyttelijä Hannes Häyrisen kanssa.

Senni Nieminen

Senni Nieminen (1905 - 1970). - Teatterin ohella Senni Nieminen näytteli elokuvissa, televisiossa ja radioteatterissa. Näyttelijälaadultaan hän oli komedienne. Senni Nieminen sai aikansa arvostelijoilta esityksistään yleensä aina positiivista palautetta. Hänen esityksensä Turun Työväen Teatterissa oli tehnyt vaikutuksen teatteriarvostelijaan, joka kirjoitti näytelmän Mies ilman sielua arvostelussaan: "Naisen osa oli uskottu Senni Niemiselle. Tämä näyttelijä on saanut tähän asti esiintyä peräti toisarvoisissa osissa, kamarineitona, villikissana, nuorekkaana ilokkaana rouvana jne. Tässä oli aivan uusi ala. Tässä vaaditaan tyyliä ja sielua. Hauskana yllätyksenä täytyy pitää saavutusta, johon näyttelijätär oli päässyt. Väreilevää sielua virtaili tyynentuntuisesti katsojaan." - (Työväen näyttämötaide NRO 4-5/1939)

Assi Nortia

Assi Nortia (1925 - 1989). - Muhoksen Mimmi (1952). - Nortia suoritti opintoja Sibelius-Akatemiassa ja Suomen Filmiteollisuuden Filmikoulussa vuosina 1943–1945. SF:n kiinnitettynä näyttelijänä hän työskenteli 1943–1947. Nortia näytteli myös useissa elokuvissa vuosina 1944–1961, monesti tanssijattaren roolissa, kuten elokuvissa Rion yö ja Muhoksen Mimmi. Suomalaisten mieliin hän jäi tummatukkaisena, eksoottisen kauniina tanssija-näyttelijänä. Pääosa hänellä oli vuonna 1950 valmistuneessa musiikkipitoisessa elokuvassa Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta.

Mirjam Novero

Mirjam Novero (1915 - 1996). - Kunnioittaen (1954). - Hänet muistetaan myös aviomiehensä Edvin Laineen ohjaamien elokuvien Täällä Pohjantähden alla, Akseli ja Elina sekä edellä mainituista koostetun Pohjantähti-elokuvan Kivivuoren Annana. Noveron kuuluisia elokuvarooleja ovat niin ikään Siipirikko Niskavuoren Heta -elokuvassa sekä naispääosa komediassa Isäpappa ja keltanokka. Novero näytteli ainoastaan puolisonsa ohjaamissa elokuvissa.

Birgit Nuotio

Birgit Nuotio (1911 - 1988). - Rovastin häämatkat (1931). - Näyttelijä Birgit Nuotio oli mukana elokuvissa 1930- ja 1940-luvuilla. Hänellä oli Ansa Ikosen ohella toinen naispääosa elokuvassa Kaikki rakastavat (1935).

*Kuvat All Rights Reserved. Luvan kuvien käyttöön on antanut: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI).
*Kari Uusitalo: Näyttelijäesittelyt
*Sisko Rytkönen: Näyttelijäesittelyt
*Kalevi Koukkunen: Näyttelijäesittelyt
*Wikipedia: Näyttelijäesittelyt
*Peter von Bagh: Suomalaisen elokuvan uusi kultainen kirja
*Peter von Bagh: Elokuvan historia
*The Internet Movie Database (IMDb)

Naistähdet 1 A-H

Dolly von Alfthan
Siiri Angerkoski
Ritva Arvelo
Asta Backman
Mia Backman
Maaria Eira
Ella Eronen
Helena Futtari
Anneli Haahdenmaa
Tyyne Haarla
Tuija Halonen
Anja Hatakka
Pia Hattara
Regina Heinonen
Hilkka Helinä
Mai-Brit Heljo
Elna Hellman

Filmitähdet Naistähdet 1 A-H.

Naistähdet 2 H-J

Eija Inkeri
Kirsti Hurme
Leena Häkinen
Aune Häme
Riitta Hämäläinen
Birgit Hästesko
Ansa Ikonen
Rauni Ikäheimo
Ruth Johansson
Laila Jokimo
Lea Joutseno
Emmi Jurkka
Mervi Järventaus

Filmitähdet Naistähdet 2 H-J.

Naistähdet 3 K

Marjatta Kallio
Helena Kara
Maija Karhi
Eija Karipää
Anitra Karto
Salli Karuna
Leni Katajakoski
Iris Knape
Martta Kontula
Helena Koskinen
Sointu Kouvo
Heidi Krohn
Mirjami Kuosmanen
Armi Kuusela

Filmitähdet Naistähdet 3 K.

Naistähdet 4 L

Rakel Laakso
Hillevi Lagerstam
Orvokki Lahtinen
Varma Lahtinen
Eine Laine
Lea Lampi
Märta Laurent
Hertta Leistén
Kaisu Leppänen
Helmi Lindelöf
Rakel Linnanheimo
Regina Linnanheimo
Aino Lohikoski
Rauni Luoma
Ghedi Lönnberg

Filmitähdet Naistähdet 4 L.

Naistähdet 5 M-N

Irja Maliniemi
Mirja Mane
Pirkko Mannola
Aino Mantsas
Mailis Marne
Raili Mäki
Nora Mäkinen
Liisa Nevalainen
Senni Nieminen
Assi Nortia
Mirjam Novero
Birgit Nuotio

Filmitähdet Naistähdet 5 M-N.

Naistähdet 6 P-R

Tuulikki Paananen
Eila Pehkonen
Eila Peitsalo
Verna Piponius
Greta Pitkänen
Elina Pohjanpää
Tuulikki Pohjola
Sigrid Precht
Kaija Rahola
Saara Ranin
Elsa Rantalainen
Rauha Rentola
Laila Rihte

Filmitähdet Naistähdet 6 P-R.

Naistähdet 7 S

Elvi Saarnio
Sirkka Saarnio
Kerttu Salmi
Mirjam Salminen
Elina Salo
Gunvor Sandkvist
Sirkka Sari
Anneli Sauli
Tuulikki Schreck
Irma Seikkula
Sirkka Sipilä
Ruth Snellman
Ellen Sylvin

Filmitähdet Naistähdet 7 S.

Naistähdet 8 T-Y

Hanna Taini
Ester Toivonen
Liisa Tuomi
Elsa Turakainen
Tuula Usva
Henny Valjus
Toini Vartiainen
Aija Vilanto
Eeva-Kaarina Volanen
Kyllikki Väre
Emma Väänänen
Sirkka-Liisa Wilen
Anna-Maija Yrjölä

Filmitähdet Naistähdet 8 T-Y.