matkalyhty.fi

Suomen elokuvan miestähdet 5: L

Artturi Laakso

Artturi Laakso (1893 - 1976). - Särkelä itte (1947). - Artturi Laakso oli Uuno Laakson veli. Artturi Laakson vaimo oli näyttelijä Elsa Turakainen. Artturin elokuvaura alkoi varsin myöhään, 44-vuotiaana. Hän esiintyi noin viidessäkymmenessä elokuvassa vuosien 1937–1973 aikana, enimmäkseen pienissä sivurooleissa. Hänen roolinsa olivat yleensä pieniä, mutta eivät niin pieniä, etteivätkö hänen kasvonsa olisi käyneet tutuiksi kaikille suomalaisen elokuvan ystäville. Artturi Laakso on esiintynyt myös valistusfilmeissä. Hänet palkittiin vuonna 1957 Pro Finlandia -mitalilla.

Uuno Laakso

Uuno Laakso (1896 - 1956). - Rakuuna Kalle Kollola (1939). - Ennen loisteliasta elokuvauraansa Uuno Laakso kuului siihen maamme todella etevien taiteilijoiden joukkoon, joka kantoi hartioillaan näyttämötaiteemme mahdin velvoittavaa kunniaviittaa. Ei ollut harvinaista, että jo Uuno Laakson ilmaantuminen näyttämölle sai katsomon osoittamaan suosiotaan kätten taputuksin. Aloittelevan filmitaiteemmekin kannatteleviin voimiin kuulunut Uuno Laakso opittiin elokuvissa tuntemaan rehevänä koomikkona ja luonnenäyttelijänä, jonka jykevillä kasvoilla viipyili aina katsojiinkin tarttuva naurunvirne. Uuno Laakson vaimo oli näyttelijä Rakel Laakso ja hänen veljensä, Artturi Laakso oli myös merkittävä näyttelijä, elokuvissakin. Uuno Laakson suosikkinäyttelijä oli Charlie Chaplin. (Seura 10/1936)

Rolf Labbart

Rolf Labbart (1922 - 2014). - Neljästoista vieras (1948). - Hänen aktiivisin elokuvauransa ajoittui 1940- ja 1950-luvuille. Labbart näytteli päätyökseen teatterissa. Peter von Bagh on antanut Labbartista varsin epämiellyttävän arvion: "Sankarina Labbart oli jähmeä, vailla todellisen tähden karismaa, eikä hänestä sellaista koskaan tullut". - Tässä, kuten monessa muussakin kohdassa, ovat monet katsojat hänen kanssaan täysin eri mieltä. Labbart oli kuin luotu sankariksi ja karismaakaan häneltä ei varmasti puuttunut.

Toivo Lahti

Toivo Lahti (1905 - 1963). - Toivo Lahti oli rehevä luonnekoomikko, jonka ominta alaa olivat kansanmiehet, mutta hän kyllä esiintyi opereteissakin. Tukevan Lahden näyttelijänavuja olivat leppoisuus ja rehevä huumori, joskaan ei kovin rikaspiirteinen luonnekuvaus. Puolentoista vuosikymmenen mittaan 1945–61 Toivo Lahdella oli elokuvissa lähes puolensataa sivuosaroolia alkaen miehestä Cabaret Carmenissa (Kolmastoista koputus, 1945) päätyen makkaratehtailijaan (Voi veljet, mikä päivä!, 1961). Toivo Lahti sai Pro Finlandia -mitalin 1957.

Aarne Laine

Aarne Laine (1916 - 1990). - Ei ruumiita makuuhuoneeseen (1959). - Edvin Laineen nuorempi veli Aarne oli myös elokuva-näyttelijä ja -ohjaaja. Laine teki ensimmäisen elokuvaroolinsa vuonna 1945 elokuvassa Nokea ja kultaa. Hän esiintyi usein Edvin Laineen ohjaamissa elokuvissa ja toimi joskus niissä apulaisohjaajana. Myös Aarne Tarkaksen ohjaamissa elokuvissa Laine näytteli usein. Hän teki kaikkiaan seitsemänkymmentä elokuvaosaa, joista suurin osa oli kuitenkin pieniä. Merkittävimmät elokuvaroolinsa Aarne Laine näytteli elokuvissa Tuntematon sotilas (vääpeli Korsumäki) ja Sven Tuuva (korpraali Örn). - Pikkuveljen osa on usein epäkiitollinen, varsinkin jos isoveli sattuu olemaan Edvin Laine. Harjoituksissa Edvin tapasi usein huikata veljelleen" "Aarne tule pois, siellä näytellään!". Siinä, missä Edvin usein huusi ja karjuikin, Aarne oli aina herttainen ja hymyilevä herrasmies.

Ari Laine

Ari Laine, Aarne "Ari" Tuovi Laine (1912 - 1998). - Laivaston monnit maissa (1954). - Ari Laine oli oikealta nimeltään Aarne Laine, mutta vaihtoi nimensä, jotta hänet erotettaisiin toisesta Aarne Laine -nimisestä näyttelijästä. Laine esiintyi ensimmäisen kerran elokuvassa vuonna 1936. Hän näytteli kaikkiaan 26 elokuvassa, joista viimeisessä vuonna 1973. Laine tunnetaan parhaiten Aaretti-rengin osasta Valentin Vaalan elokuvassa Siltalan pehtoori vuodelta 1953 sekä Mauno Kypenäisen osasta elokuvassa Putkinotko (1954). Hänen ainoa pääroolinsa oli Taneli Taivainen hupailussa Laivaston monnit maissa (1954).

Edvin Laine

Edvin Laine (1905 - 1989). - Vihaan sinua - rakas (1951). - Laineen ohjaama elokuva Tuntematon sotilas (1955) on ylivoimaisesti kaikkien aikojen katsotuin elokuva Suomessa. Kuvaaja Felix Forsman on kuvannut ohjaaja ja näyttelijä Edvin Lainetta osuvasti: "Hän oli taiteilijana dramaattinen, brutaali ja päällekäyväkin. Kun hän sai näyttää oikein suurin elein - paljon ryppyjä ja kovia sanoja - silloin hän oli elementissään. Heti, kun joku näytteli niinkuin sanotaan amerikkalaisittain, pienin elein, Edvin sanoi: enemmän voimaa! Edvinin elokuvat olivat filmattua teatteria." - Edvin laineen veli Aarne Laine oli myös näyttelijä, kuten myös hänen vaimonsa Mirjam Novero ja serkkunsa Tuija Halonen.

Arvo Lehesmaa

Arvo Lehesmaa (1901 - 1973). - Eulalia-täti (1940). - Yli 80 elokuvaroolia tekevät hänestä yhden ahkerimmista suomalaisista näyttelijöistä. Hän esiintyi etupäässä Suomen Filmiteollisuuden tuottamissa elokuvissa. Hän oli muun muassa yksi Matti Kassilan, Ville Salmisen ja Edvin Laineen luottonäyttelijöistä, ja hän esitti niin koomisia kuin vakaviakin rooleja.

Matti Lehtelä

Matti Lehtelä (1906 - 1971). - Varjoja Kannaksella (1943). - Matti Lehtelän ensimmäinen filmirooli oli Siltalan pehtoorin (1934) renki Aaretti, joka Uuden Suomen nimimerkki Jep:n mukaan tuotti katsomolle vilpitöntä iloa. Matti Lehtelä muistetaan parhaiten Juutas Käkriäisen osasta Roland af Hällströmin ohjaamassa elokuvassa Putkinotko (1954), joka perustuu Joel Lehtosen samannimiseen romaaniin. Lehtelä teki lähes sata elokuvaroolia vuosina 1934–1969. Hän näytteli koomisten renkien lisäksi usein poliisia, konnaa tai juoppoa.

Topo Leistelä

Topo Leistelä (1893 - 1955). - Näyttelijä ja teatterinjohtaja Topo Leistelä toimi Suomi-Filmissä apulaistuotantopäällikkönä ja näyttelijänä vuosina 1933–1939 ja tämän jälkeen Oy Suomen Filmiteollisuudessa propaganda -elokuvaosaston päällikkönä vuosina 1940–1948. Topo Leistelä näytteli muun muassa elokuvissa Minä ja ministeri (1934), Juurakon Hulda (1937), Sysmäläinen (1938), Vihreä kulta (1938), Suviyön salaisuus (1945), En ole kreivitär (1945), Minä elän (1946) ja Tapahtui kaukana (1950). Leistelä näytteli rehtoria monissa Suomisen Olli -elokuvissa. Leistelän ohjauksia ovat Minä ja ministeri (1934, apulaisohjaaja) sekä Suomi maksaa (1951).

Adolf Lindfors

Adolf Lindfors (1857 - 1929). - Rautakylän vanha parooni (1923). - Roolihahmonsa mukaisesti kuvassa ihan Pölhö-Kustaalta näyttävä Adolf Lindfors oli näyttelijä, teatterinjohtaja, professori ja yksi elokuvataiteemme pioneereista. Lindfors näytteli kolmessa mykkäelokuvassa vuosina 1923–1924. Tunnetuin elokuvarooli lienee lukkari Sepeteuksen osa Erkki Karun ohjaamassa, Nummisuutareiden ensimmäisessä elokuvasovituksessa 1923.

Emil Lindh

Emil Lindh (1867 - 1937). - Murtovarkaus (1926). - Emil Lindh oli näyttelijä, kilpapurjehtija ja olympiamitalisti. Hän näytteli kahdeksassa elokuvassa vuosina 1923–1932.

Ami Lovén

Ami Lovén (1922 - 1988). - Iskelmälaulaja Ami Lovén esiintyi myös kahdessa elokuvassa: Kaunis Kaarina (1955), Pekka ja Pätkä salapoliiseina (1957.

*Kuvat All Rights Reserved. Luvan kuvien käyttöön on antanut: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI).
*Kari Uusitalo: Näyttelijäesittelyt
*Kalevi Koukkunen: Näyttelijäesittelyt
*Sisko Rytkönen: Näyttelijäesittelyt
*Wikipedia: Näyttelijäesittelyt
*Peter von Bagh: Suomalaisen elokuvan uusi kultainen kirja
*Peter von Bagh: Elokuvan historia
*The Internet Movie Database (IMDb)

Miestähdet 1 A-G

Otto Al'Antila
Kaarlo Angerkoski
Matti Aulos
Vilho Auvinen
Thure Bahne
Eemeli
Toppo Elonperä
Eero Eloranta
Ossi Elstelä
Kyösti Erämaa
Eino Grön

Filmitähdet Miestähdet 1.

Miestähdet 2 H

Sasu Haapanen
Sakari Halonen
Kaarlo Halttunen
Kalevi Hartti
Heikki Heino
Kauko Helovirta
Helge Herala
Paavo Hukkinen
Hugo Hytönen
Mauno Hyvönen
Ekke Hämäläinen
Hannes Häyrinen

Filmitähdet Miestähdet 2.

Miestähdet 3 I-J

Wilho Ilmari
Pentti Irjala
Armas Jokio
Ensio Jouko
Eino Jurkka
Jussi Jurkka
Sakari Jurkka
Paavo Jännes

Filmitähdet Miestähdet 3.

Miestähdet 4 K

Eino Kaipainen
Hemmo Kallio
Kullervo Kalske
Uljas Kandolin
Santeri Karilo
Kaarlo Kartio
Turo Kartto
Martti Katajisto
Einari Ketola
Kosti Klemelä
Kauko Kokkonen
Aku Korhonen
Martti Kuningas
Leevi Kuuranne
Aku Käyhkö

Filmitähdet Miestähdet 4.

Miestähdet 5 L

Artturi Laakso
Uuno Laakso
Rolf Labbart
Toivo Lahti
Aarne Laine
Ari Laine
Edvin Laine
Arvo Lehesmaa
Matti Lehtelä
Topo Leistelä
Adolf Lindfors
Emil Lindh
Ami Lovén

Filmitähdet Miestähdet 5.

Miestähdet 6 L-M

Heimo Lepistö
Eero Leväluoma
Åke Lindman
Veikko Linna
Leo Lähteenmäki
Tauno Majuri
Georg Malmsten
William Markus
Uuno Montonen
Risto Mäkelä
Toivo Mäkelä

Filmitähdet Miestähdet 6.

Miestähdet 7 N-P

Masa Niemi
Jorma Nortimo
Tapio Nurkka
Matti Oravisto
Esa Pakarinen
Tauno Palo
Jalmari Parikka
Lasse Pöysti

Filmitähdet Miestähdet 7.

Miestähdet 8 R

Helge Ranin
Matti Ranin
Tapio Rautavaara
Olavi Reimas
Sven Relander
Jalmari Rinne
Joel Rinne
Tommi Rinne
Martti Romppanen
Eero Roine

Filmitähdet Miestähdet 8.

Miestähdet 9 S-T

Esko Saha
Oiva Sala
Holger Salin
Ville Salminen
Ville-Veikko Salminen
Unto Salminen
Heikki Savolainen
Pentti Siimes
Vilho Siivola
Veikko Sinisalo
Urho Somersalmi
Arttu Suuntala
Tauno Söder
Teuvo Tulio
Arvi Tuomi
Rauli Tuomi
Yrjö Tuominen
Oke Tuuri

Filmitähdet Miestähdet 9.

Miestähdet 10 U-W

Ilmari Unho
Erkki Uotila
Veikko Uusimäki
Reino Valkama
Hannes Veivo
Veli-Matti
Esko Vettenranta
Kalle Viherpuu
Pentti Viljanen
Erkki Viljos
Kauko Vuorensola
Leif Wager

Filmitähdet Miestähdet 10.