matkalyhty.fi

Suomalaisen elokuvan kultakausi

Suomen elokuvan kultakauteen eli kulta-aikaan liittyy sen loppuaika, 1950-luku ja 1960-luvun alku, jolloin kotimainen elokuvatuotanto oli vilkasta ja suosittua. Tänä aikana suomalaiset elokuvat olivat keskeisessä osassa viihdetarjonnassa, ja monet klassikoista syntyivät juuri tällöin.

Sininen viikko

Sininen viikko. - Matti Kassilan vuonna 1954 ohjaama elokuva, kuvassa Gunvor Sandkvist ja Matti Oravisto.

1950-luvulla suomalaiset elokuvat olivat usein kevyitä komedioita, perhedraamoja tai romanttisia tarinoita, jotka heijastivat yhteiskunnan arkea ja arvoja. Ohjaajat kuten Edvin Laine, Matti Kassila ja Ville Salminen olivat tuolloin keskeisiä nimiä.

Myös vakavat aiheet olivat edustettuina elokuvissa. Esimerkiksi Kassilan "Punainen viiva" (1959) ja Laineen "Tuntematon sotilas" (1955) ovat jääneet elokuvahistoriaan sen keskeisimpinä ja merkittävimpinä teoksina.

1960-luvun alussa elokuvatuotannon painopiste alkoi hieman siirtyä, ja uusia ilmaisutapoja alettiin kokeilla. Nuoret ohjaajat kuten Risto Jarva ja Jaakko Pakkasvirta alkoivat tuoda uusia näkökulmia suomalaisen elokuvan kentälle, ja 1960-luvun puolivälin jälkeen uusi aalto alkoi vähitellen vaikuttaa kotimaiseen elokuvakenttään.

Kultakaudella suomalainen elokuva oli erityisen tärkeä kansallisena viihdemuotona, sillä televisio ei ollut vielä yleistynyt laajasti. Elokuvateatterit olivat suosittu kohtaamispaikka, ja kotimaiset elokuvat olivat usein katsojamenestyksiä. Kuitenkin 1960-luvun edetessä television yleistyminen ja kansainvälisen elokuvan kilpailu alkoivat haastaa kotimaista tuotantoa, mikä johti muutoksiin elokuvateollisuudessa.

Vaikka kultakausi päättyi 1950-luvun ja 1960-luvun taitteessa, sen perintö elää edelleen suomalaisen elokuvan klassikoissa, jotka ovat säilyttäneet asemansa suosittuina ja arvostettuina teoksina.

Oi, kallis Suomenmaa - elokuvan naistähdet sodan jälkeen

Suomen elokuvan kultakausi, erityisesti sodanjälkeisellä 1950-luvulla, oli aika, jolloin elokuva toimi voimakkaana yhteenkuuluvuuden ja toivon symbolina. Sodan raskaat vuodet 1939–1944 olivat jättäneet kansan henkisesti ja fyysisesti väsyneeksi, ja jälleenrakennuksen aikana elokuvat tarjosivat paitsi pakopaikan arjen vaikeuksista, myös mahdollisuuden uudelleen löytää ilo, unelmat ja yhteisöllisyys. Naistähdet olivat keskeisessä roolissa tässä prosessissa, sillä he loivat valkokankaalta yhteyden katsojiin, toivat esiin inhimillisen haurauden ja samalla sisukkuuden, joka oli ollut niin keskeinen osa sotavuosien selviytymistaistelua.

Niskavuori taistelee

Niskavuori taistelee. - Vuonna 1957 valmistuneessa elokuvassa Niskavuoren vahvaa ja määrätietoista vanhaa emäntää, Loviisaa esittää Elsa Turakainen, kuvassa vasemmalla.

Naistähdet olivat enemmän kuin pelkkiä viihdyttäjiä – he olivat symbolina uudelleensyntymisestä ja toivosta. Heidän roolihahmonsa heijastivat usein vahvoja, itsenäisiä naisia, jotka olivat valmiita kantamaan vastuuta, rakentamaan uutta ja samalla säilyttämään lempeytensä ja ihmisläheisyytensä. Heidän esityksensä toivat valkokankaalle sekä naisen voiman että herkkyyden, tarjoten katsojille moniulotteisen kuvan siitä, mitä sodan jälkeen oli tarvittu: sisua, solidaarisuutta ja kykyä nähdä tulevaisuuteen.

Elokuvien naistähdet olivat kuin valon tuojia pimeän ajan jälkeen. Heidän läsnäolonsa valkokankaalla muistutti katsojia siitä, että elämässä oli tilaa myös kauneudelle, naurulle ja rakkaudelle, vaikka ympärillä oli vielä jäljellä sodan arpia. Heidän roolinsa komedioissa, draamoissa ja romanttisissa tarinoissa olivat kuin terapeuttinen kosketus kansalliselle sielulle, auttaen ihmisiä käsittelemään menneisyyttä ja samalla rohkaisten heitä uskomaan parempaan huomiseen.

Tässä mielessä naistähdet olivat enemmän kuin viihdyttäjiä – he olivat kansallisen henkisen jälleenrakennuksen edistäjiä. Heidän ansiostaan elokuvat eivät olleet pelkkiä erillisiä tuotantoja, vaan ne olivat osa suurempaa, yhteistä tarinaa siitä, miten Suomi nousi sodan synkkyydestä ja löysi takaisin valon ja ilon. Heidän roolinsa elokuvissa olivat testamentti naisen voimalle ja merkitykselle yhteiskunnan uudistumisessa, ja heidän perintönsä säteilee edelleen suomalaisen elokuvan kultakauden loistossa.

Pikku Ilona ja hänen karitsansa

Pikku Ilona ja hänen karitsansa. - Jorma Nortimon ohjaamassa ja Mika Waltarin käsikirjoittamassa draamassa Pikku Ilona ja hänen karitsansa (1957) seurataan orvoksi jäävän tytön, Ilonan ja tämän eläinystävän evakkotaivalta. Kuvassa Ilonaa esittänyt Riitta Hämäläinen. Savon satutytöksi kutsuttu Hämäläinen näytteli kahdessa elokuvassa, molemmissa päärooleja.

Useisiin elokuviemme suurimpiin naistähtiin kuului sellainen erityispiirre, että he näyttelivät vain elokuvissa, ilman yhteyksiä teatteriin. He olivat todellakin filmitähtiä, mutta eivät ammattinäyttelijöitä. Mikä sinänsä kyllä kuulostaa aika oudolta määrittelyltä, koska myös elokuvissa esiintyjien pitää näytellä ja heille maksetaankin siitä. Heihin kuuluivat Regina Linnanheimo, Lea Joutseno ja Helena Kara.

Hyvä esimerkki tuon aikakauden elokuvista ja naistähdistä on elokuva Oi, kallis Suomenmaa (1940). Elokuva valmistui välirauhan aikana. Korostetun tunteelliseksi ja isänmaalliseksi, jopa paatokselliseksi luonnehdittu elokuva kertoo karjalaisevakoista uuden elämän alussa. Elokuvassa Annikki (Ansa Ikonen) kannustaa elämänuskonsa täysin menettänyttä ja katkeroitunutta Einoa (Eino Kaipainen) kohti uutta elämää. Onnistuen siinä lopulta.

Näillä sivuilla on kooste, kuvasto, jossa on mukana joukko keskeisiä kultakauden naistähtiä, alkaen mykkäelokuvien ajoilta - unohtamatta myöskään lapsitähtiä. Löydät tietoa heistä helposti vaikkapa Wikipediasta tai Finnasta. Ennen muuta opit tuntemaan ja tunnistamaan heidät, katsomalla kulta-ajan suomalaisia elokuvia.

*Kuvat All Rights Reserved. Luvan kuvien käyttöön on antanut: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI).
*Kari Uusitalo: Näyttelijäesittelyt
*Wikipedia: Näyttelijäesittelyt
*Peter von Bagh: Suomalaisen elokuvan uusi kultainen kirja
*Peter von Bagh: Elokuvan historia
*The Internet Movie Database (IMDb)
*Yhteys ylläpitoon. outlook.com ja eteen matkalyhty
Ansa Ikonen ja Tauno Palo

Kaikki rakastavat. - Suomalaisen elokuvan kultakauden supertähdet, "etelämaisen hehkuva" Tauno Palo ja "vaalea, kuulakas" Ansa Ikonen. Lemmenliekki roihuaa kesäisessä saaristossa Valentin Vaalan ohjaamassa romanttisessa komediassa Kaikki rakastavat (1935). Nuorten rakastavaisten Sirkka Mareksen (Ansa Ikonen) ja Arvo Lähteen (Tauno Palo) lemmenkuvioita mutkistavat väärinkäsitykset – ja sotajalalla olevat äidit (Eine Laine ja Kirsti Suonio).

Naistähdet 1 A-H

Dolly von Alfthan
Siiri Angerkoski
Ritva Arvelo
Asta Backman
Mia Backman
Maaria Eira
Ella Eronen
Helena Futtari
Anneli Haahdenmaa
Tyyne Haarla
Tuija Halonen
Anja Hatakka
Pia Hattara
Regina Heinonen
Hilkka Helinä
Mai-Brit Heljo
Elna Hellman

Filmitähdet Naistähdet 1 A-H.

Naistähdet 2 H-J

Eija Inkeri
Kirsti Hurme
Leena Häkinen
Aune Häme
Riitta Hämäläinen
Birgit Hästesko
Ansa Ikonen
Rauni Ikäheimo
Ruth Johansson
Laila Jokimo
Lea Joutseno
Emmi Jurkka
Mervi Järventaus

Filmitähdet Naistähdet 2 H-J.

Naistähdet 3 K

Marjatta Kallio
Helena Kara
Maija Karhi
Eija Karipää
Anitra Karto
Salli Karuna
Leni Katajakoski
Iris Knape
Martta Kontula
Helena Koskinen
Sointu Kouvo
Heidi Krohn
Mirjami Kuosmanen
Armi Kuusela

Filmitähdet Naistähdet 3 K.

Naistähdet 4 L

Rakel Laakso
Hillevi Lagerstam
Orvokki Lahtinen
Varma Lahtinen
Eine Laine
Lea Lampi
Märta Laurent
Hertta Leistén
Kaisu Leppänen
Helmi Lindelöf
Rakel Linnanheimo
Regina Linnanheimo
Aino Lohikoski
Rauni Luoma
Ghedi Lönnberg

Filmitähdet Naistähdet 4 L.

Naistähdet 5 M-N

Irja Maliniemi
Mirja Mane
Pirkko Mannola
Aino Mantsas
Mailis Marne
Raili Mäki
Nora Mäkinen
Liisa Nevalainen
Senni Nieminen
Assi Nortia
Mirjam Novero
Birgit Nuotio

Filmitähdet Naistähdet 5 M-N.

Naistähdet 6 P-R

Tuulikki Paananen
Eila Pehkonen
Eila Peitsalo
Verna Piponius
Greta Pitkänen
Elina Pohjanpää
Tuulikki Pohjola
Sigrid Precht
Kaija Rahola
Saara Ranin
Elsa Rantalainen
Rauha Rentola
Laila Rihte

Filmitähdet Naistähdet 6 P-R.

Naistähdet 7 S

Elvi Saarnio
Sirkka Saarnio
Kerttu Salmi
Mirjam Salminen
Elina Salo
Gunvor Sandkvist
Sirkka Sari
Anneli Sauli
Tuulikki Schreck
Irma Seikkula
Sirkka Sipilä
Ruth Snellman
Ellen Sylvin

Filmitähdet Naistähdet 7 S.

Naistähdet 8 T-Y

Hanna Taini
Ester Toivonen
Liisa Tuomi
Elsa Turakainen
Tuula Usva
Henny Valjus
Toini Vartiainen
Aija Vilanto
Eeva-Kaarina Volanen
Kyllikki Väre
Emma Väänänen
Sirkka-Liisa Wilen
Anna-Maija Yrjölä

Filmitähdet Naistähdet 8 T-Y.