matkalyhty.fi

Poliisit valkokankaalla

Suomalaisen elokuvan kulta-ajalla, joka päättyi 1960-luvun kulttuurisiin murroksiin - on ollut eräitä henkilöitä, jotka yhdistivät kahden näennäisesti erillisen maailman: poliisin ja elokuvan. Suomen filmitaivaan suurimpien tähtien joukossa on ollut muutamia harvoja näyttelijöitä, jotka ennen elokuvauralle tuloaan toimivat poliisin tehtävissä. Kuuluisimpia heistä ovat olleet Kotkan poliisimiehet Eino Kaipainen ja Kullervo Kalske.

Filmitähtinä ovat olleet myös poliisimme erikoismiehet, musiikin ja poliisin PR-toimen suurnimet Georg Malmstén ja Auvo Nuotio. Näiden tässä esiteltyjen henkilöiden elämäntyö oli enemmän kuin vain ura poliisina tai näyttelijänä – se oli palvelusta yhteiskunnalle. Heidän perintönsä elokuvien ja poliisin parissa on edelleen osa suomalaista kulttuuriperintöä, ja heidän panoksensa yhteiskunnan hyväksi on ollut korvaamaton.

Elokuvissamme on tietenkin tarvittu poliiseiksi myös runsaasti näyttelijöitä, ilman poliisitaustaa. Heistä erityismaininnan ansaitsee ja saa Kauko Kokkonen, muitakaan unohtamatta. Monet heistä ovat esiintyneet poliiseina useammissakin elokuvissa ja piirtäneet omalta osaltaan ikijälkensä Suomen elokuvan historiaan ja ihmisten mieliin.

Eino Kaipainen

Nimismies. - Kuvassa vasemmalla Eino Kaipainen nimismiehenä elokuvassa Hallin Janne (1950). Hänestä oikealle puolustuksen asianajajana Jalmari Parikka ja Hallin Jannena Helge Herala. - Kuva Copyright Elonet.

Eino Kaipainen

Eino Kaipainen (1899 - 1995) oli harrastelijapohjalta teatterien parrasvaloihin ponnistautunut näyttelijä, joka esiintyi mm. kansallisella päänäyttämöllämme 1937 - 1944 ja nähtiin 1936 - 1970 näyttelijänä 64 elokuvassa, usein keskeisissä miespääosissa.

Hän työskenteli 1921 - 1937 poliisina Kotkassa ja iltanäyttelijänä Kotkan Näyttämöllä useissa eri rooleissa. Poliisi Kaipaisesta tuli varusmiespalveluksen jälkeen ja hän kohosi poliisiurallaan komisarioksi asti. Väkivahvan oloinen ja leveäharteinen Kaipainen omasi hyvät edellytykset poliisina toimimiseen. Viidentoista vuoden ajan Kaipainen toimi sekä poliisina että näyttelijänä, mutta sitten tämä yhdistelmä kävi liian raskaaksi, ja oli valittava jompi kumpi. Hän valitsi näyttelemisen.

Eino Kaipainen

Poliisimestari. - Kuvassa oikealla Eino Kaipainen poliisimestarina elokuvassa Se alkoi sateessa (1953). Hänen seurassaan komisariona Paul Budsko. - Kuva Copyright Elonet.

Kaipaisen kerrotaan olleen muun muassa hyvä nyrkkeilijä ja jiujitsu-otteissaankin "Kotkan valioita". Hänen urheilulajeihinsa kuuluivat myös ammunta ja pesäpallo, sekä yleisurheilulajit ja hiihto. Pohjalaisia filmattaessa Kaipainen pelasi väliajoillakin pesäpalloa Härmän raitilla.

Kaipainen muisteli vuosiaan poliisina Seura-lehden haastattelussa 1937 ja kertoi, ettei tavallinen "rantajätkä" kunnioita mitään muuta kuin raakaa voimaa. Uransa alkuaikoina Kaipainenkin joutui joskus "konflikteihin" sataman miesten kanssa, mutta kun hänet opittiin tuntemaan, riitti pieni sormen heristely ja tilanne rauhoittui nopeasti ja naurunkin kera.

Kun Eino Kaipaisen Kotkan komisarion komea titteli vaihtui Kansallisteatterin romanttiseksi näyttelijän titteliksi, oli se suuri menetys Kotkan poliisilaitokselle, mutta suuri voitto koko Suomen näyttämö- ja elokuvataiteelle.

Kullervo Kalske

Konstaapeli. - Kuvassa vasemmalla Kullervo Kalske Savon sydänmaiden poliisi Kontkasena elokuvassa Rakkaus on nopeampi Piiroisen pässiäkin (1950). Hänen seurassaan viinanmyynnistä epäiltynä sutkina Heikki Piiparisena Lasse Pöysti. - Kuva Copyright Elonet.

Kullervo Kalske

Keijo Kullervo Kalske (1912 – 1977) oli Eino Kaipaisen lailla työuransa alkuajat Kotkan poliisimiehiä. Ennen elokuvauraansa Kalske työskenteli Kotkassa poliisina seitsemän vuotta ja esiintyi satunnaisesti Kotkan Näyttämöllä. Valkokankaalla hänet nähtiin enimmäkseen sotilaan, poliisin, urheilijan tai muun romanttisen sankarin rooleissa.

Kullervo Kalske

Konstaapeli. - Kuvassa vasemmalla Kullervo Kalske poliisikonstaapeli Kasimirin roolissa elokuvassa Rakas varkaani (1957). Hänen seurassaan herrasmies kadulla, näyttelijä Kyösti Erämaa. - Kuva Copyright Elonet.

Kullervo Kalskeen isä Johannes Kalske oli poliisi, ja siksi olikin luontevaa, että myös Kullervo Kalske ryhtyi isänsä esimerkin mukaisesti poliisiksi. Kullervo Kalske oli myös innokas harrastajanäyttelijä. Sattuipa sitten niin, että kun Kalske oli teatterinsa mukana kesäkiertueella, yleisöön sattui osumaan Suomi-Filmin johtaja Risto Orko. Orko kutsui Kalskeen koekuvaukseen, ja siitä alkoikin sitten heti ilman mutkia ja aikailuja menestyksekäs elokuvaura.

Ensimmäisessä elokuvassaan Jääkärin morsian (1938) Kalske näytteli pääosan ja sekä yleisö että kriitikot olivat hurmioissaan - näin alkoi komean näyttelijän ura valkokankaan vaaleana hurmurina.

Kullervo Kalske oli pitkä, leveäharteinen ja atleettinen. Hänen fyysisestä kunnostaan kertoo esimerkiksi se, että hän oli poliisien kymmenottelun Suomen mestari.

Ihan oikeanakin poliisina Kullervo Kalske oli mitä esikuvallisin. Suomen filmitaivaalla Kullervo Kalske on ollut eittämättä ykköspoliisi, sillä hän näytteli erilaisissa poliisin viroissa konstaapelista nimismieheen ja etsivästä komisarioon, yhdeksässätoista elokuvassa. Se on ennätys, jota on vaikea parantaa.

Iivari Tuomisto

Talokas. - Kuvassa Iivari Tuomisto, talokas Eerikki Harrin roolissa elokuvassa Pohjalaisia (1936). - Kuva Copyright Elonet.

Iivari Matias Tuomisto (1884 Ilmajoki – 1953) oli mestaripainija, poliisimestari ja näyttelijä. Tuomisto kiersi nuoremmalla iällä sirkuksissa paitsi Suomessa myös muualla. Hän voitti painin Suomen mestaruuden yli 70 kg:n sarjassa vuonna 1906. Seuratasolla hän edusti Helsingin Atleettiklubia. Tuomisto oli Suomen mestari painin raskaassa sarjassa 1906 ja Venäjän mestari 1907 sekä ammatillinen maailmanmestari 1915. Tuomisto toimi myös painivalmentajana Ruotsissa 1911–1912.

Poliisilaitoksen palvelukseen Tuomisto tuli 1921, kun hänet nimitettiin Kotkaan poliisikomisarioksi. Kotkasta Tuomisto siirtyi Helsinkiin nuoremmaksi komisarioksi 1924 toimien pääasiassa liikenneosastolla. 1929 hänestä tuli Lahden poliisimestari.

Tuomisto näytteli myös muutamissa elokuvissa, kuten Roinilan talossa (1935) ja Pohjalaisia (1936).

Georg Malmsten

Ylikersantti. - Kuvassa Georg Georg Malmstén res. ylikersantti Pekka Kuusiston roolissa elokuvassa Meidän poikamme merellä (1933). - Kuva Copyright Elonet.

Georg Malmstén

Georg Malmstenilla (1902 - 1981) ura meni juuri toisin päin, kuin Kaipaisella ja Kalskeella - hän oli ensin elokuvatähti ja vasta sitten poliisin palveluksessa.

Georg Malmstén oli jo suuri säveltäjä ja elokuvatähti, ennen kuin hänestä tuli vuonna 1948 Helsingin Poliisisoittokunnan kapellimestari ja hän päätti vapaan taiteilijan kautensa. Koko kansan tuntema ja rakastama suuri viihdetähti oli kapellimestarin toimessaan mittaamattoman arvokas poliisin PR-lähettiläs.

Elokuvauralle Georg Malmstén päätyi musiikin kautta. Ensimmäisen kerran hänet nähtiin valkokankaalla vuonna 1933 elokuvassa Meidän poikamme merellä, johon Malmstén oli säveltänyt mm. merimiesiskelmät Aallokko, Aallokko kutsuu ja Leila. Georg Malmstén esiintyi tämän jälkeen lukuisissa elokuvissa ja sävelsi musiikkia kahteentoista elokuvaan. Malmstén toimi elokuvamaailmassa säveltäjänä, kapellimestarina ja näyttelijänä. Hänestä oli todellakin moneksi.

Auvo Nuotio

Tenori. - Kuvassa tenorilaulaja Auvo Nuotio. Kuvaaja Pekka Kyytinen, kuva Museovirasto. - Kuva Copyright Elonet.

Auvo Nuotio

Laulaja Auvo Nuotio (1917 - 1985) tuli erityisen tunnetuksi 1950-luvun yleisönsuosikin Kipparikvartetti-lauluyhtyeen tenorina. Hän esiintyi parissakymmenessä elokuvassa, joista puolessa hänellä oli laulutehtäviä. Hänen tunnetuin tehtävänsä on epäilemättä laivapoika Hannes Häyrisen laulujen esittäminen Kauniissa Veerassa (1950).

Elämäntyönsä Nuotio teki poliisin PR-miehenä. Hän oli Helsingin poliisilaitoksen virkailijana ja poliisin PR-miehenä 1946–65, PR-toimiston päällikkönä 1966–71, ja sen jälkeen sisäasiainministeriön poliisiosaston tiedotussihteerinä 1971–74.

Poliisi Auvo Nuotio sai elokuvissakin esittää poliisia, elokuvassa Taape tähtenä (1962) ja komisariota elokuvassa Täällä alkaa seikkailu (1965). Hauskalla tavalla elokuvassa Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962) Auvo Nuotio on elementissään: hän johtaa Tanskaan matkustavaa poliisikuoroa, joka laivan kannella kajauttaa Suomen laulun (”Kuule kuinka soitto kaikuu! / Väinön kanteleesta raikuu!”).

Kauko Kokkonen

Konstaapeli. - Kuvassa Kauko Kokkonen esittää kilttiä konstaapeli Rinnettä, elokuvassa Pieni luutatyttö (1958). Mukana kuvassa ovat myös pieni luutatyttö, orpotyttö Liisa, jota esitti Riitta Hämäläinen ja Leo Lähteenmäen esittämä, ystävällinen kulkuri, Maailman-Petteri. Unohtamatta koditonta Musti-koiraa, jota esitti Lida-koira. - Kuva Copyright Elonet.

Kauko Kokkonen ja muut näyttelijät poliiseina

Näyttelijä Kauko Kokkonen (1916 - 1992) ei koskaan ollut poliisi, vaan hän oli Radioteatterin pitkäaikainen vakionäyttelijä, jolla oli myös runsaasti elokuvatehtäviä vuosina 1936 - 1992. Erityisesti on syytä huomioida se, että vuosina 1945 - 1963 Kokkonen esitti elokuvissa toistakymmentä kertaa poliisia, viimeksi Aarne Tarkaksen elokuvassa Turkasen tenava.

Monille tanakka, lupsakka ja sympaattinen, peruspassipoliisin oloinen Kauko Kokkonen varmaankin jäi mieleen ihan ja melkein oikeana poliisina. Niin hyvin ja vakuuttavasti hän poliisina esiintyi, että katsoja saattoi jo ajatella, että hän ei ole näyttelijä, vaan poliisi oikeastikin.

Suomalaisissa elokuvissa oli menneinä aikoina mukana tavattoman usein myös roolit poliiseille. Useat eturivin näyttelijämme olivat jossakin elokuvassaan, tai useammissakin poliisin osassa. Heitä olivat Kauko Kokkosen ohella esimerkiksi Tauno Palo, Tapio Hämäläinen, Risto Mäkelä, Matti Oravisto, Kauko Helovirta, Helge Herala, Paavo Hukkinen, Kosti Klemelä, Åke Lindman, Uuno Montonen, Kaarlo Wilska, Pentti Irjala ja Uljas Kandolin.

Kuin sokerina pohjalla, muistamme suomalaisen elokuvan maineikkaimman fiktiivisen poliisihahmon, hänhän oli ja on edelleenkin komisario Palmu, jota esitti Joel Rinne.

Lähteet
*Kuvat antoi pyynnöstä käyttöön Elonet
*Seura NO 18 1937: Poliisikomisario - näyttelijä - urheilija
*Kari Uusitalo: Eino Kaipainen
*Kari Uusitalo: Kauko Kokkonen
*Ilta-Sanomat: Suomi-elokuvien rehti sankari oli opissa jopa Scotland Yardissa – hitti­rooli lopetti uran komisariona
*Ilta-Sanomat: Kotkalaisesta poliisista tuli vaalea Pohjolan Tarzan – naisia hurmanneen miehen sydän sykki vain yhdelle
*Kalevi Koukkunen: Auvo Nuotio
*Wikipedia: erityisesti Kauko Kokkonen ja Iivari Tuomisto