matkalyhty.fi
Toivonliiton raittius -kirjoituskilpailut vuonna 1924, kuva yllä. Raittiudesta järjestettiin runsaasti kirjoituskilpailuja ja osallistuminen niihin oli runsasta. - Kuva Museovirasto.

Raittiuden asialla - Suomen raittiusliike

Suomen raittiusliike on merkittävä osa kansamme historiaa, ja sen juuret ulottuvat 1800-luvulle. Liike sai alkunsa, kun alkoholin liikakäyttö alkoi aiheuttaa vakavia sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia yhteiskunnassa. Raittiusliike oli vastaus tähän haasteeseen, ja sen tavoitteena oli edistää terveellistä elämäntapaa ja vähentää alkoholin aiheuttamia haittoja.

Raittiusvalistuksen ensimmäinen muoto olivat valistuskirjaset. Kiivaana raittiusmiehenä tunnetuksi tullut pappismies Henrik Renqvist julkaisi 1835 kirjasen Viinan kauhistus. Suomalainen raittiusliike sai esivaiheessaan vaikutteita Ruotsissa Peter Wieselgrenin aloitteesta vuonna 1837 perustetusta raittiusjärjestöstä.

Suomen ensimmäiset raittiusseurat perustettiin 1800-luvun puolivälissä, ja niiden toiminta levisi nopeasti eri puolille Suomea. Aivan ensimmäinen raittiusseura maassamme oli Axel August Granfeltin 27. elokuuta 1853 perustama raittiusseura, ja sitä seurasivat lukuisat paikalliset raittiusyhdistykset. Kansallisen eliitin jäsenet perustivat 1860 Kohtuuden Ystävät, jonka sääntöjen laatimiseen osallistui muun muassa J. V. Snellman. Toiminnan ihanteita heijastelivat myös paikallisyhdistysten nimet, kuten Aamurusko, Koitto, Sarastus, Taimi, Toivo ja Toivontähti.

Raittiusliike oli läheisesti sidoksissa herätysliikkeisiin ja kansanvalistukseen, ja sen toimintaan osallistui sekä kirkon että kansalaisjärjestöjen edustajia. Liike korosti yksilön vastuuta ja yhteisön voimaa muutoksen aikaansaamisessa.

1800-luvun loppuun mennessä raittiusliike oli saavuttanut merkittävän aseman suomalaisessa yhteiskunnassa. Pelkästään vuonna 1883 perustettiin 27 raittiusseuraa. Vuosikymmenen lopulla ehdotonta alkoholista pidättäytymistä harrastettiin lähes sadassa raittiusyhdistyksessä, joissa oli yli 10 000 jäsentä. Raittiusliike vaikutti myös lainsäädäntöön, ja sen ansiosta alkoholin myyntiä ja käyttöä rajoittavia lakeja säädettiin.

Raittius

Väkijuomat pois. - Toivonliiton raittiuskasvatusta edistävä postikortti. - Kuva Museovirasto.

"Mun isäni on sotilas,
ja minä myötä niin.
Päämäärämmekin yhteinen:
yönvallan varuksiin!
Vaikk' emme kalpaa kannakaan,
sodimme sentään eestä maan:
Me Alkoholi-ruhtinaan
varustus vallataan".


Raittius

Raittius kampanjajuliste. - Raittiustyön juliste ”Itsenäisyys raittius” vuodelta 1967. - Kuva Nuorisotyön tallentaja Nuoperi.

Raittius kallis - Hilja Liinamaa

"Turmion tuopi,
tuskia luopi
viinojen vierivä virta.

Pois halut halvat,
luokaamme salvat
turmion tulvaa vastaan.

Raittius kallis
ompi, ken sallis
itsensä turmion kuiluun.

Siksipä meillä
ain’ elon teillä
raittius kallisna säily."

Raittius

Työsuojelu juliste. - Kuva Suomen Rautatiemuseo.

1900-luvulla raittiusliike jatkoi aktiivista toimintaansa, ja sen vaikutus näkyi erityisesti kieltolain säätämisessä vuonna 1919. Kieltolaki oli lyhytikäinen, mutta se herätti laajaa keskustelua alkoholin käytöstä ja sen vaikutuksista yhteiskuntaan. Kieltolain kumoamisen jälkeen raittiusliike keskittyi entistä enemmän valistustyöhön ja alkoholin käytön hillitsemiseen.

Nykyään raittiusliike jatkaa toimintaansa monin eri tavoin, ja sen painopiste on siirtynyt enemmän ehkäisevään työhön ja tukeen niille, jotka haluavat vähentää alkoholin käyttöä tai elää täysin raittiina. Raittiusliike on edistänyt terveellisen elämäntavan arvostusta ja auttanut monia löytämään tasapainoisen ja mielekkään elämän ilman alkoholia.

Raittius

Raitis nuoriso. - Suomen opiskelevan nuorison raittiusliiton vuosikirja no:2 vuodelta 1908. - Kuva Uudenkaupungin museo.

Nuorison raittiuslaulu - Hilja Liinamaa

"Me nuoret innoin puhtahin
ja kevät toivehin
nyt ääntä pyhää kuulemme
tuot’ ääntä tuntomme.

Me nuoret rinnoin rohkein
ja mielin vakaisin
ain’ tavat puhtaat pidämme
ja raittiit olemme.

Näin nuoriso kun kohoaa,
niin nousee Suomenmaa.
Kun nuoret suurta uskaltaa,
niin Suomi kukoistaa."


Raittius

Raittiuskampanja juliste. - Raittiustyön juliste "uudet ajat, raittiit tavat" vuodelta 1960. - Kuva Nuorisotyön tallentaja Nuoperi.

Raittius

Raittiuskampanja juliste. - Raittiustyön juliste "Raitis ja reilu – ei horju, ei heilu" vuodelta 1959. - Kuva Nuorisotyön tallentaja Nuoperi.

Pontikankeitto

Toivonliitto - Kieltolaki.

"Mä olen pieni tyttö, mut Toivonliitossa
me alkoholin valtaa vastustamme.
Niin moni heikko kantaa sen peikon kahleita.
Mut onneksi meillä onpi tiedossamme,
ett' ihmistä se pettää kun lupaa riemujaan."


Toivonliitto taisteli kieltolain puolesta kauniiden raittiuskasvatusta edistävien postikorttien ja runojen avulla, mutta sen ponnistelut hukkuivat lopultakin pirtun ja pontikan kuohuihin. - Kuva Museovirasto.

Raittiuden puolesta

Raittius on enemmän kuin pelkkä päätös olla käyttämättä alkoholia; se on tie vapauteen, selkeyteen ja sisäiseen rauhaan. Se on valinta elää täysin läsnä, kunnioittaa itseään ja ympärillä olevia, ja rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisen arvo ja terveys ovat tärkeimmässä asemassa.

Raittius on valon ja toivon liike. Se muistuttaa meitä siitä, että voimme olla vahvoja ilman turruttavia aineita, että voimme kohdata elämän haasteet selvin päin ja että voimme löytää ilon ja onnen aidossa yhteydessä toisiimme ja luontoon. Raittius on tie kohti syvempää ymmärrystä itsestämme ja maailmasta, joka ympäröi meitä.

Jokainen päivä ilman alkoholia on pieni voitto, askel kohti parempaa elämää. Raittius ei ole poissaoloa, vaan läsnäoloa – läsnäoloa omassa elämässämme, rakkaissamme ja yhteisössämme. Se on lahja, jonka annamme itsellemme ja tuleville sukupolville, todiste siitä, että voimme elää täysin ja auttaa muita tekemään samoin.

"Olkaamme siis ylpeitä raittiudestamme, ja kantakaamme sen viestiä eteenpäin. Raittius on valinta, joka vahvistaa meitä kaikkia, ja sen hengessä voimme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokainen voi kukoistaa ja elää täysin. Raittius on tie kohti valoisampaa huomista, ja sen arvo on ikuinen."

Raittius

Raittiusvalistus juliste. - Raittiustyön juliste ”raittius terve elämäntapa”. - Kuva Nuorisotyön tallentaja Nuoperi.

Raittius

Työsuojelu juliste. - Kuva Suomen Rautatiemuseo.

Lähteet
*Itsenäisyys.fi: Raittiusliike eteni kotipolton kiellosta kohti täysraittiutta
*Wikipedia
*Spectrum, WSOY
*Finna
*Fokus, Otava
*Facta, WSOY